Edunvalvonta
Logistiikan toimihenkilöt ry neuvottelee yhdessä toimihenkilöliitto ERTO:n kanssa kuljetus- ja huolinta-alan toimihenkilöille työehtosopimukset. Työehtosopimuksella mm. määritetään palkkaperusteet ja työntekijälle maksettavan palkan vähimmäistaso.
Yhdistyksellä on noin 200 henkilöstönedustajaa alan yrityksissä valvomassa työehtosopimuksen määräysten noudattamista.
Yhteiskunnallinen edunvalvonta
Jäsenten etujen valvonta edellyttää myös vaikuttamista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla.
Logistiikan toimihenkilöt pyrkii vaikuttamaan mm. valtion poliittisiin linjauksiin sekä lainsäädäntöön toimimalla aktiivisesti paikallisella tasolla 12 paikallistoimikunnalla sekä osallistumalla ERTO:n aluetoimintaan. Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikutetaan myös keskusjärjestö STTK:n kautta.
Kansainvälinen edunvalvonta
Kansainvälistymisen lisääntymisen ja erityisesti Euroopan unionin jäsenyyden myötä kansainväliset asiat ovat tulleet jokapäiväisiksi ammattiliiton ja myös luottamusmiesten kysymyksiksi.
Keskeisimpiä asioita on edunvalvonta eli lakien ja sopimusten valmistelu Euroopan unionissa, eurooppalaiset yritysneuvostot (EWC) toiminta nähdään tärkeäksi.
Eurooppalaisen sosiaalisen mallin vahvistaminen on tärkeää erityisesti unionin laajentuessa ja uusien mahdollisuuksien avautuessa yhteismarkkinoilla. Työvoiman vapaan liikkumisen myötä työehtojen valvontaan on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.
Olemme ERTOn kautta mukana Kuljetusalan Ammattiliittojen Federationissa (KAF), joka muodostaa osan kansainvälistä edunvalvontaa. Sen piirissä valmistellaan mahdolliset yhteiset kannanotot ja tavoitteet kansainvälisten järjestöjen kokouksia varten.
Pohjoismaisella tasolla olemme mukana Pohjoismaisessa Kuljetustyöntekijäin Federaatiossa (Nordiska Transportarbetar Federationen, NTF).
Euroopan tasolla olemme mukana Euroopan Kuljetustyöntekijäin Federaatiossa ( European Transport Workers´ Federation, ETF)
Osallistumme myös Kansainvälisen kuljetustyöntekijäin Federaation ( International Transport Workers´ Federation, ITF) toimintaan.
Käytännön toiminta kansainvälisissä järjestöissä tapahtuu siten, että liiton ja yhdistyksen edustajat osallistuvat eri järjestöjen jaostojen toimintaan. Jaostot ovat kunkin järjestön valmisteluelimiä, joiden toiminta on käytännössä tärkein osa KV-järjestöjen toimintaa.
Työsuhde syntyy, kun työnantaja ja työntekijä sopivat työn tekemisestä esimerkiksi työsopimuksella.
Palkka on työnantajan työntekijälle työn tekemisestä maksama, tyypillisesti rahallinen korvaus.
Vuosilomalla tarkoitetaan lomaa, joka kertyy työsuhteessa olevalle työntekijälle vuosilomalain mukaan palkallisena lomana.
Työaikaa on se aika, jolloin työtä tehdään tai jolloin työntekijä on työpaikalla työnantajansa käytettävissä.
Yleisin tapa päättää toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on sen irtisanominen noudattamalla irtisanomisaikaa.
Työnantaja saa työsopimuslain mukaan irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä.
Lomauttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työn tekeminen ja palkanmaksu keskeytyvät joko toistaiseksi tai määräajaksi, mutta jossa työsuhde ei pääty.
Muutosneuvotteluissa työnantaja antaa henkilöstölle etukäteen tietoa harkitsemiensa työvoiman vähentämistoimenpiteiden perusteista ja vaihtoehdoista.