Säännöt
Meidän yhdistyksen arvot ovat jäsenlähtöisyys, oikeudenmukaisuus, asiantuntemus ja edistyksellisyys.
Logistiikan toimihenkilöt ry:n säännöt
Hyväksytty jäsenkokouksessa 12.11.2016 ja patentti-ja rekisterihallituksessa 13.2.2017
- § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Logistiikan toimihenkilöt LOG ry, Tjänstemännen inom logistik LOG rf. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toimialueena koko maa.
- § Tarkoitus ja toiminta
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä ammattijärjestönä ja valvoa työmarkkinoilla heidän oikeudellisia, palkkauksellisia ja sosiaalisia etujaan sekä kehittää heidän ammattitaitojaan ja –tietojaan.
3 §
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys huolehtii jäsentensä 2 §:ssä mainittujen etujen ajamisesta ja yhteisten tavoitteiden asettamisesta.
Yhdistys
- tekee esityksiä jäsenten palkkauksen ym. ammatillisten ja sosiaalisten etujen parantamiseksi,
- valvoo osaltaan jäsenistöä koskevien palkka- ja työehtosopimusten noudattamista,
- jakaa tietoja ja neuvoja jäsenille,
- järjestää kursseja, esitelmä- ja neuvottelutilaisuuksia,
- pyrkii edistämään jäsenistön ammatti- ja jatkokoulutusta,
- voi liittyä jäseneksi kotimaisiin ja ulkomaisiin järjestöihin, joihin kuuluminen on yhdistyksen ja sen jäsenten edun mukaista,
- ryhtyy muihinkin vastaavanlaisiin yhdistyksen tarkoitusta edistäviin toimenpiteisiin.
4 §
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää arpajaisia ja huvitilaisuuksia asianomaisen luvan hankittuaan, sekä harjoittaa alaansa koskevaa julkaisutoimintaa. Yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja jälkisäädöksiä. Lisäksi yhdistys voi hankkia ja omistaa kiinteistöjä ja lomanviettopaikkoja jäseniään ja heidän perheitään varten sekä harjoittaa kioski-, majoitus- ja ravitsemusliikettä.
5 §
Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton.
6 § Jäsenet
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat päästä logistiikka-alan, kuten kuljetus- ja huolinta-alan ammatillisten järjestöjen ja kaupallisten yritysten, ahtaus-, huolinta– ja laivanselvitysliikkeiden, laivanvarustamoiden, autovuokraamoalan ja niiden toimintaan läheisesti liittyvien yritysten palveluksessa olevat ja kyseisiä aloja opiskelevat, jotka eivät ole työnantajan asemassa ja jotka yhdistyksen hallitus näiden sääntöjen määräämällä tavalla hyväksyy jäseneksi ja jotka sitoutuvat noudattamaan näitä sääntöjä ja yhdistyksen tekemiä laillisia päätöksiä. Kannattajajäseneksi, jolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa, voidaan ottaa yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoitusperät ja haluaa tukea niitä. Varsinaiset ja kannattajajäsenet suorittavat syyskokouksen määräämän jäsenmaksun.
7 §
Yhdistyksen jäsenet, paitsi kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet, hyväksyy hallitus. Kielteisestä päätöksestä voi hakija vedota yhdistyksen kokoukseen.
8 §
Varsinaisen jäsenen tulee
- suorittaa syyskokouksen määräämä jäsenmaksu,
- antaa yhdistykselle jäsenluetteloa varten tarpeelliset henkilötiedot itsestään sekä luottamuksellisina pidettävät sellaiset tiedot palkkaeduistansa ja niistä työehdoista, joita yhdistys pitää tarpeellisina 2 ja 3 §:ssä mainittujen tarkoitusperien toteuttamiseksi,
- tukea yhdistyksen hallitusta jäsenmäärän lisäämisessä,
- liittyä myös yhdistyksen hallituksen määräämän työttömyyskassan jäseneksi ellei työttömyyskassan säännöistä tai työttömyyskassalaista muuta johdu.
9 §
Yhdistyksen jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Jäsen katsotaan eronneeksi sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin eroamisilmoitus tehtiin. Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut yhdistyksen sääntöjen tai päätösten vastaisesti taikka laiminlyönyt jäsenmaksunsa suorittamisen yli kuudelta (6) kuukaudelta. Erotettu jäsen voi vedota asiasta yhdistyksen seuraavaan kokoukseen jättämällä yhdistyksen hallitukselle kirjallisen valituksen kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa siitä, kun erottamispäätös on tullut erotetun tietoon. Erottamispäätös astuu voimaan sen kuukauden päättyessä, jonka kuluessa valitusaika loppuu, ellei päätöksestä ole valitettu, tai yhdistyksen kokous vahvistaa päätöksen. Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen varoihin.
10 §
Kunniapuheenjohtajikseen voi yhdistys kutsua henkilön, joka kauan ja/tai erittäin ansiokkaasti on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana ja/tai sen toimintaan erittäin ansiokkaasti vaikuttaneen henkilön.
Kunniajäsenikseen voi yhdistys kutsua sen toimintaan ansiokkaasti vaikuttaneen henkilön. Kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet valitsee yhdistyksen kokous hallituksen esityksestä ja heidän mahdollisista jäsenmaksuistaan huolehtii yhdistys. Kunniapuheenjohtajilla ja kunniajäsenillä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa.
11 § Hallinto
Varsinaisia kokouksia ovat kevätkokous, joka pidetään huhti-toukokuussa ja syyskokous loka- joulukuussa. Paikan määrää yhdistyksen hallitus.
Kevätkokouksessa käsitellään:
- hallituksen kertomus yhdistyksen toiminnasta edelliseltä vuodelta,
- tilikertomus ja tilintarkastajien lausunto edellisen vuoden tileistä ja talouden hoidosta,
- ylijäämän käyttäminen tai mahdollisen alijäämän kattaminen,
- toimintakertomuksen hyväksyminen, tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille tilivelvollisille,
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat ja
- hyväksytään äänestys- ja vaalijärjestys
Syyskokouksessa käsitellään:
- päätetään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien tai toiminnantarkastajien palkkioista,
- määrätään seuraavaa kalenterivuotta varten varsinaisten jäsenten jäsenmaksun suuruus, kannattajajäsenmaksun suuruus, hyväksytään tulo- ja menoarvio sekä vahvistetaan
- toimintasuunnitelma,
- valitaan hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja joka kolmas vuosi,
- valitaan muut hallituksen varsinaiset jäsenet ja varajäsenet joka kolmas vuosi
- valitaan tilintarkastaja tai toiminnantarkastaja ja varatilintarkastaja tai varatoiminnantarkastaja sekä
- käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
- Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään yhdistyksen hallituksen määräämässä paikassa.
- Yhdistyksen kokous voi valita yhdistykselle uuden puheenjohtajan, hallituksen jäsenen, hallituksen varajäsenen tai tilin- tai toiminnantarkastajan toimikauden loppuun, mikäli joku heistä eroaa, erotetaan tai muuten estyy pysyvästi hoitamasta tehtäväänsä. Vaalista on mainittava kokouskutsussa.
- Yhdistyksen kokous päättää yhdistyksen kuulumisesta koti- ja ulkomaisiin järjestöihin.
12 §
Ylimääräinen yhdistyksen kokous voidaan pitää, jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos kymmenesosa (1/10) yhdistykseen kuuluvista äänioikeutetuista jäsenistä sitä määrättyä asiaa varten kirjallisesti yhdistyksen hallitukselta vaatii.
13 § Kutsu yhdistyksen kokoukseen
Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus.
Yhdistyksen kokous kutsutaan koolle vähintään 14 vuorokautta ennen kokousta, kutsu voidaan toimittaa: Postitetulla kirjeellä, jäsenille toimitettavalla julkaisulla, sähköpostilla tai ilmoituksella yhdistyksen verkkosivuilla.
Kirje, julkaisu tai sähköpostiviesti lähetetään siihen osoitteeseen, jonka jäsen on yhdistykselle ilmoittanut.
Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat.
Ylimääräisen yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus vähintään yhtä viikkoa ennen kokousta jäsenille lähetetyllä kirjallisella kokouskutsulla. Kokouskutsussa on mainittava käsiteltäviksi tulevat asiat.
14 §
Esityksiä yhdistyksen kokoukselle ovat oikeutettuja tekemään yhdistyksen jäsenet. Jos jäsen haluaa varsinaisessa yhdistyksen kokouksessa käsiteltäväksi jonkun asian, lähettäköön siitä kirjallisen esityksen päätösehdotuksineen yhdistyksen hallitukselle kuusi (6) viikkoa ennen kokousta.
15 §
Äänioikeus yhdistyksen kokouksessa on jäsenmaksunsa suorittaneilla varsinaisilla jäsenillä, kullakin yksi ääni. Puheoikeus on kunniapuheenjohtajilla, kunniajäsenillä ja kannattajajäsenillä ja heidän lisäkseen myös yhdistyksen palkallisilla toimihenkilöillä.
Yhdistyksen kokouksen päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei siitä näissä säännöissä ole tiettyä päätöstä varten toisin määrätty. Äänten mennessä tasan voittaa puheenjohtajan kannattama mielipide. Vaaleissa ja suljetuissa äänestyksissä ratkaisee arpa.
16 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus. Hallituksen toimikausi alkaa syyskokousta seuraavan kalenterivuoden alusta. Hallitukseen kuuluu kolmeksi (3) kalenterivuodeksi kerrallaan valitut puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä kuudesta kahteentoista (6-12) varsinaista jäsentä, sekä kuudesta kahteentoista (6-12) henkilökohtaista varajäsentä.
17 §
Yhdistyksen hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai puheenjohtajan estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta taikka jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä erikseen ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti puheenjohtajalta vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet jäsenistä on läsnä.
Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Vaaleissa ratkaisee arpa.
18 §
Hallituksen tehtäviin kuuluu:
- valita sihteeri ja taloudenhoitaja sekä muut mahdolliset toimihenkilöt,
- edustaa yhdistystä ja hoitaa sen asioita,
- asettaa avukseen työvaliokunta ja tarpeelliseksi katsomansa muut valiokunnat.
- hoitaa yhdistyksen varoja ja omaisuutta sekä huolehtia kirjanpidosta ja tilinpäätöksen valmistumisesta,
- hyväksyä ja erottaa jäsenet sekä pitää jäsenluetteloa,
- kutsua koolle yhdistyksen kokoukset ja valmistella niihin tulevat asiat,
- seurata ja kehittää sopimus- ja neuvottelutoimintaa,
- hoitaa tiedotus- ja koulutustoimintaa,
- ottaa ja erottaa yhdistyksen palvelukseen henkilökunnan ja vahvistaa heidän palkkauksensa.
- huolehtia kaikista muista yhdistystä koskevista asioista, joista hallitus lain tai näiden sääntöjen mukaan on vastuussa.
19 § Työvaliokunta
Työvaliokunnan tehtäviin kuuluu valmistella hallituksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja ratkaista juoksevat kiireelliset asiat. Työvaliokuntaan kuuluvat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ja lisäksi vähintään kaksi (2) hallituksen valitsemaa jäsentä.
Työvaliokunta on päätösvaltainen kun vähintään puolet sen jäsenistä on läsnä, niihin luettuna puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
20 §
Yhdistyksen jäsenillä on oikeus muodostaa rekisteröimättömiä toimipaikkaosastoja tai alueellisia yhteenliittymiä. Mikäli edellä tarkoitetuille alaosastoille edellytetään yhdistykseltä taloudellista tukea, on perustamiselle saatava yhdistyksen hallituksen suostumus.
21 §
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi heistä yhdessä hallituksen määräämän toimihenkilön kanssa.
- § Tilivuosi
Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi. Tilinpäätöksen tulee olla valmiina maaliskuun loppuun mennessä. Yhdistyksen hallintoa ja tilejä tarkastamaan valittujen tilin- tai toiminnantarkastajien
tulee kaksi viikkoa ennen kevätkokousta toimittaa hallitukselle yhdistyksen kokoukselle osoitettu kertomuksensa ehdotuksineen vastuuvapauden myöntämisestä tai kieltämisestä sekä viimeksi mainitussa tapauksessa erikseen tarpeellisiksi katsomistaan toimenpiteistä.
- § Sääntöjen muuttaminen
Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia, jos asia kokouskutsussa olleen maininnan jälkeen on otettu varsinaisen kokouksen tai ylimääräisen kokouksen käsiteltäväksi ja muutoksen puolesta on äänestänyt vähintään 2/3 äänestykseen osallistuneista.
- § Yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen purkamiseen vaaditaan 3/4 enemmistöllä annetuista äänistä yhdistyksen kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden (2) viikon väliajalla pidetyssä kokouksessa tehty samaa tarkoittava päätös.
25 §
Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, sen jäljelle jääneet varat käytetään näiden sääntöjen toisessa pykälässä mainittujen tarkoitusten toteuttamiseksi yhdistyksen kokouksen päättämällä tavalla. Muutoin toimitaan yhdistyslain ja tilintarkastuslain mukaisesti.